Buitenlandse Wetenschappers geïnspireerd door coöperaties in Noord-Nederland

Op donderdag 13 juli bezochten ca. 30 wetenschappers vanuit de hele wereld het Westerkwartier om de werking van coöperaties in Noord-Nederland te bekijken. De wetenschappers waren daarnaast ook erg onder de indruk van het prachtige gebied; bruggen, molens, historische panden en uiteraard de mooie natuur.

Op 13 juli was de excursie naar het westerkwartier. De dag begon in Garnwerd bij café Hammingh. Daar gaf Eric Veldwiesch van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier een korte uitleg over de regio en de werking van de Gebiedscoöperatie onder het genot van een kopje koffie met Groninger koek.

Garnwerd – Café Hammingh

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens was er een korte bustour door het gebied die eindigde bij het Multifunctionele Centrum de Gaveborg te Oostwold. Daar waren naast een heerlijke lunch enkele inspirerende speeches en presentaties gegeven door medewerkers van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, onderzoekers van de Hanzehogeschool Groningen, studenten en vrijwilligers van de Gaveborg.

Pitch door Ton Kremer & Joris Vierhout

Rondleiding door de Gaveborg

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was gelijktijdig ook een excursie naar het Curringherveld bij Kornhorn. Hoe kun je zelf een gebied beheren? Nico Boele van Staatsbosbeheer heeft een groep wetenschappers rondgeleid door het gebied.

De wetenschappers hebben zo een eerste inzicht gekregen in de werking van coöperaties in Noord-Nederland. Er zijn ook interessante contacten gelegd die zeker een vervolg gaan krijgen!

De wetenschappers waren van 10 tot 14 juli in Nederland – Utrecht voor ‘the XVI Biennial IASC-Conference: Practicing the Commons’. De grootste commons-meeting ooit, met 570 presentaties uit 65 landen, gegeven door academici, burgers en beleidsmakers.