Europese voedselpartners vinden weg naar Groningen en het Westerkwartier

Officiële start van een nieuwe Europese voedselbeweging: REFRAME

 

“De manier waarop we op dit moment met ons voedsel omgaan is te gek voor woorden. Nederlandse varkens worden dwars door heel Europa naar Spanje vervoerd om vervolgens, na vele prijsverhogingen, hier als dure Spaanse ham op ons bord terug te komen. Gelukkig zijn er overal in Europa de laatste jaren initiatieven ontstaan om het hele voedselproces weer in de eigen regio te houden. Dit is hét moment om er samen voor te zorgen dat deze beweging richting een nieuwe vorm van economie op grote schaal steun krijgt. Door binnen Europa samen te werken en van elkaar te leren, kunnen we ons alternatieve systeem opschalen en de wereld positief veranderen”.

Met deze woorden opende lector Willem Foorthuis van het lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen van de Hanzehogeschool dag twee van twee zeer inspirerende dagen rondom het Europese INTERREG-project: REFRAME; richting een nieuw regionaal voedselnetwerk. Afgelopen week kwamen de partners in dit project voor het eerst samen in Groningen, waar ze twee dagen lang elkaar inspireerden met bevlogen presentaties. Onder toeziend oog van onder andere wethouder Mattias Gijsbertsen en gedeputeerde Henk Staghouwer werden zo de eerste stappen gezet in een intensieve samenwerking voor de komende drie jaar.

“REFRAME is eigenlijk geen project, het is een beweging” Willem Foorthuis – lector Duurzaam Coöperatief Ondernemen.

Samen met partners uit Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Zweden gaan de Gemeente Groningen en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier de uitdaging aan om een grootschalig alternatief te bieden voor de huidige voedseleconomie. Nog te vaak heeft de consument geen idee waar het voedsel dat in de schappen ligt vandaan komt, laat staan wat de gevolgen van het vervoer over grote afstand van voedsel voor het milieu zijn. Wel is er een duidelijke trend merkbaar bij zowel consument als producent richting een grotere vraag naar voedsel uit de eigen regio. Het project REFRAME wil ervoor zorgen dat deze regionale initiatieven niet langer bijzonder zijn, maar de standaard worden. Om dat te bereiken is alle mogelijke kennis uit Europa nodig.

“80% van de Zweden vindt regionaal voedsel belangrijk” Kristina Anderback – ‘senior advisor research & innovation’ bij Agroväst in Zweden.

In verschillende presentaties kwamen gedurende de twee dagen alle speciale punten van de partners naar voren. In Zweden is al een groot netwerk aan zogenaamde ‘foodhubs’ gecreëerd, waar producenten van regionaal voedsel en consumenten elkaar op centrale punten kunnen vinden. In Denemarken is men al heel ver op het gebied van marketing: de vele eilanden hier zijn een ideaal instrument om de regio op een unieke manier in de markt te zetten. In de regio van Oldenburg in Duitsland bestaat al een heel netwerk van restaurants en grootkeukens waar alleen nog maar met regionaal voedsel gewerkt wordt. In zowel West- als Oost-Vlaanderen worden verschillende regionale voedselinitiatieven al op effectieve wijze met elkaar verbonden. Directeur Hans Bergsma van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier presenteerde daarbij zijn integrale aanpak door te laten zien hoe de gehele betrokken keten kan worden verenigd in één coöperatie.

Door al deze ideeën te combineren kan er een goed begin gemaakt worden aan het project. Vanuit alle landen kwam in ieder geval wel hetzelfde geluid: dit is het moment om het systeem samen te gaan veranderen. In Zweden was al een onderzoek gedaan dat 80% van de Zweedse consumenten regionaal voedsel steeds belangrijker begint te vinden. REFRAME wil de regionale markt voor al deze mensen bereikbaar maken.

Eerste stap in het proces: ‘mapping’

Om uiteindelijk tot een veranderde regionale voedseleconomie te komen is het van het grootste belang om goed in kaart te brengen wat er eigenlijk al in de regio is. De eerste fase van het project zal dan ook volledig in het teken staan van deze ‘mapping’. Gonneke Leereveld, Woody Maijers en Sven Maas hebben hier, in samenwerking met studenten van verschillende onderwijsinstellingen, in Rotterdam een onlinesysteem voor ontwikkeld. Een systeem waarin makkelijk een database kan worden onderhouden van alle regionale producenten en consumenten in de regio. Dit systeem werd op dag twee door de studenten zelf gepresenteerd. Alle Europese partners reageerden na afloop positief op de presentatie om het systeem gedurende het project te gaan gebruiken.

Na twee intensieve dagen sloot wethouder Mattias Gijsbertsen af met mooie en dankbare woorden voor alle deelnemers, waarna een ‘Memorandum of Understanding’ getekend werd. Geïnspireerd en vol vertrouwen keerden alle partners daarna terug naar de eigen regio.

IMG_9059 [340283]IMG_9050 [340282]IMG_8955 [340279]