Excursie Marumerlage groot succes!

Op 21 maart is het dan zover, de excursie in de Marumerlage georganiseerd door de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Marum. De excursie is toegankelijk voor iedereen die zich betrokken voelt bij het nieuwe natuurgebied. De opkomst is aanzienlijk, circa 130 personen.

Rond 14:00 uur komen de eerste geïnteresseerden aan. Het weer is wat grauw, maar dat mag de pret niet drukken. De mensen zijn nieuwsgierig wat er gaande is in het nieuwe natuurgebied. Rond 14:30 uur begint de wandeling, via een stuk grasland komen we aan bij het gebied. Daar wordt de groep in tweeën gesplitst en kan het genieten beginnen.

De hoogtepunten van de wandeling zijn toch wel de vispassage, die het voor de vissen mogelijk maakt om naar hoger gelegen gebied te trekken. Vervolgens de “steppingstones” die nog net boven het water uitkomen. Zodoende is er ook nog een beetje avontuur tijdens de wandeling. Wanneer de groepen uiteindelijk aankomen bij de “nieuwe heuvel” van Marum worden ze getrakteerd op een mooi verhaal van verhalenverteller Henk Wieringa, “hoe is de heuvel van Marum daadwerkelijk ontstaan?”. Daarnaast is het natuurlijk volop genieten van de natuur. Indrukwekkend om te zien hoe snel vogels en andere dieren een natuurgebied weten te vinden.

Tijdens de wandeling wordt er al volop gepraat over de mogelijkheden van het gebied. Moet het een open gebied blijven? Hoe zorg je ervoor dat de natuur niet verstoord wordt? Mensen voelen zich duidelijk betrokken bij het gebied. Precies wat de Gebiedscoöperatie Westerkwartier wil, samen met alle betrokkenen een natuurgebied ontwikkelen waar iedereen achter staat.

Na de wandeling van ongeveer twee uur eindigen we de dag bij Noord Machines B.V. Daar genieten we van het kamerkoor Marum en worden de ervaringen van de wandeling besproken onder het genot van een hapje en een drankje. Het wordt gedurende de dag weer duidelijk, samen meer Westerkwartier!


unnamed unna474758med unn1458amed