Grootkeukens ondertekenen intentieverklaring tot ontwikkeling regionale voedselketen

Op 16 oktober was het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stil stonden bij de problematiek en uitdagingen omtrent voedsel. De relatie tussen gezondheid en voedsel wordt de laatste jaren alleen maar helderder. Bovendien ondersteunen onderzoekers dat gezond voedsel preventief bijdraagt aan het voorkomen van ziektes.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onderzoek gedaan naar voedselconcepten binnen ziekenhuizen. Hieruit blijkt dat er nog voldoende aanknopingspunten zijn om de voeding in de zorg te verbeteren, waarbij ook economisch gewin te behalen valt. Op welke manier kun je dit vertalen naar een concrete, praktische oplossing en welke problemen, maar ook kansen spelen er momenteel?

Gebiedscoöperatie Westerkwartier en Zorg Innovatie Forum maakten van Wereldvoedseldag een regionale voedseldag! Op de bestuurdersbijeenkomst voor allerlei zorginstellingen uit Noord-Nederland, waaronder het UMCG, Martiniziekenhuis en Lentis, is er veel kennis uitgedeeld op het gebied van duurzaamheid en voeding. Het blijkt dat vele zorgorganisaties zoekende zijn in hun voedingsconcept en erg geïnteresseerd zijn in de duurzame en regionale voedselketen die de Gebiedscoöperatie aan het ontwikkelen is. Dit hebben ze onderschreven door het tekenen van een intentieverklaring om gezamenlijk toe te werken naar een gezonde, duurzame en regionale voedselketen.

Dit is een mijlpaal voor het REFRAME-project. Waar we samen met partners een duurzame en regionale voedselketen ontwikkelen. Deze ondertekende intentie is een grote stap voorwaarts.

Tijdens de bijeenkomst werden natuurlijk regionale hapjes en drankjes geserveerd. De Culinaire Vakschool Groningen had van de producten van de al aangesloten boeren heerlijke en prachtige gerechtjes gemaakt.

We kijken terug op een zeer geslaagde bijeenkomst waar enkele grootkeukens zijn aangehaakt bij de ontwikkeling van een regionale voedselketen.

 

 

 

 

 

 

 

 


Voor alle ‘best practices’ in REFRAME: Online Resource Centre
Voor aanmelden REFRAME-nieuwsbrief: REFRAME-nieuwsbrief
Voor het volgen van REFRAME op Facebook: REFRAME Facebook