In het nieuws: “Ik probeer de gezonde kennis de huiskamer in te krijgen”

Ineke Haisma spreekt tijdens eerste bijeenkomst Kenniskaravaan Gezonde Leefstijl

WESTERKWARTIER – Op donderdagavond 2 december vindt de eerste bijeenkomst plaats van de Kenniskaravaan Gezonde Leefstijl. Leefstijlcoach en orthomoleculair therapeut Ineke Haisma vertelt over de kracht van voedingsstoffen en het effect daarvan op je gezondheid. De avond vindt plaats bij Terra Oldekerk en begint om 20:00 uur. Gedurende de avond neemt Ineke de aanwezigen mee in de relatie van voeding op overgewicht, slaapkwaliteit, hormonale klachten, weerstand en psychische problemen.

De Kenniskaravaan Gezonde Leefstijl wordt georganiseerd door de werkgroep Voeding, Samen en Gezond van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Dit project komt voort uit het Voedselakkoord, waar zo’n tachtig organisaties en inwoners uit de gemeente bij betrokken zijn. “Voor het Voedselakkoord zijn verschillende werkgroepen gecreëerd, die zich bezighouden met diverse thema’s”, vertelt projectleider Maarten Groeneveld. “Een van deze thema’s is Samen en Gezond”. Bij dit thema is ook Ineke Haisma betrokken. Zij is orthomoleculair therapeut en sinds 2005 heeft ze haar eigen praktijk in Marum. “In mijn werk help ik mensen met allerlei gezondheidsproblemen”, zegt Ineke. “Mensen komen hier met verschillende klachten en vaak los je dat op met gezonde voeding. Ik vind het werkelijk een prachtig vak. Ik vind het mooi om mensen energie te geven en te focussen op de positieve dingen. Op die manier los je namelijk ook psychische problemen op. Gezonde voeding is in deze de basis”.

Ineke weet veel van het onderwerp voeding af. Het is dan ook niet vreemd dat zij tijdens de eerste bijeenkomst van de Kenniskaravaan Gezonde Leefstijl haar kennis zal delen. “Mijn missie is om gezonde kennis de huiskamer in te krijgen”, vertelt ze. “Dat is mijn drive met alles. De eerste stap hierbij is dat mensen het begrijpen. Het valt mij op dat veel mensen niet weten hoe het lichaam werkt en wat bepaalde voeding doet. Iedereen heeft recht op deze kennis. Dat breng ik mensen dan ook graag bij”. Volgens Ineke leven veel mensen op dit moment ongezond. Zo is er een grote groep met obesitas en wordt men sneller ziek. “Door gezond te eten is er ook minder kans op de Westerse ziektebeelden. De industrie heeft ook veel invloed op onze leefstijl. Mensen zijn tegenwoordig verslaafd aan bewerkt voedsel. Eigenlijk zouden we met z’n allen de stap moeten maken naar gezondere en eerlijkere producten”.

De leefstijlcoach zelf is al jarenlang met gezonde voeding bezig. Ze komt uit een boerenfamilie, die ook met biologische producten werkte. “Dat was voor mij een prachtige tijd”, zegt ze. “Later heb ik een restaurant gehad, waar alleen het beste goed genoeg was. Dat betekent dat we alleen goed voedsel serveerden. Hier is voor mij ook de liefde voor het eten ontstaan”. In dat wereldje wilde Ineke vervolgens dan ook graag verder. “Het ging me aan het hart dat zoveel mensen zo weinig wisten van eten. Kennisoverdracht is sindsdien echt mijn ding geworden. Zo heb ik ook verschillende boeken en cursussen geschreven om deze kennis over te brengen. Ik merk wel echt dat gezonde voeding tegenwoordig steeds meer speelt, maar we moeten nog een stap zetten. Samen & Gezond dus”.

Tijdens de bijeenkomst op 2 december probeert Ineke onderwerpen te bespreken die mensen triggeren. Tijdens deze bijeenkomst is ook Elly Pastoor, wethouder met onder andere voedsel in haar portefeuille, aanwezig. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en de op dat moment geldende coronamaatregelen worden gehanteerd. Kan het fysiek niet doorgaan, dan is het een digitale bijeenkomst. Aanmelden is mogelijk via de website www.voedselakkoord.nu.

Naast de bijeenkomst op 2 december volgen volgend jaar nog vijf andere bijeenkomsten met verschillende onderwerpen. Met het project ‘Kenniskaravaan Gezonde Leefstijl’ wil de werkgroep bewoners van het Westerkwartier inspireren om structureel aan een gezonde leefstijl te werken. Daarvoor is onder meer nodig dat je weet wat goede voeding is, wat deze goede voeding met je doet, waar je goede voeding kunt kopen en hoe je er lekkere maaltijden mee kunt maken.