In het nieuws: “Winkeliers gaan leegstand van panden te lijf in centrum Leek”

De begin vorig jaar aangetreden centrummanager Marjan Klooster is op zoek naar ondernemers die brood zien in het uitoefenen van een bedrijf in een van de lege winkelpanden in Leek.

Tot voor kort stonden meer dan twintig panden leeg in het centrum van Leek. De laatste maanden is het tij enigszins gekeerd. Toch zijn er zes à zeven lege panden overgebleven, waarvoor Klooster namens de centrumwinkeliers van Leek een bestemming zoekt.

 

Streekproducten

Studenten van de Hanzehogeschool in Groningen voerden de afgelopen tijd marktonderzoek uit. Vervolgens zijn met inschakeling van deskundigen meerdere bedrijfsconcepten ontwikkeld voor de panden. Klooster is nu op zoek naar (startende) ondernemers die mogelijkheden zien om met steun van onder anderen de vastgoedeigenaren de uitwerking van een van deze concepten voor hun rekening te nemen. ,,Behalve dat het marktonderzoek reeds is verricht, brengen we de ondernemer die dat op prijs stelt, in contact met partijen die verstand hebben van administratie, financiering, pr en dergelijke.’’

Voor het grootste pand dat beschikbaar is, zoekt Klooster naar ondernemers die streekproducten willen verkopen zonder zelf in de winkel te staan. Een ondernemer die dat wil, kan dit bedrijf combineren met een baan. ,,In samenwerking met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier zijn we in contact gekomen met boeren die lokaal geproduceerd voedsel willen leveren. Naast voeding komt er ruimte voor lifestyleproducten.’’

 

Respons stemt tevreden

Voor de kleinere panden zijn aangepaste bedrijfsconcepten ontwikkeld, zoals een speciaalzaak voor buitenlandse levensmiddelen. De andere sectoren waarvoor volgens ingewijden een potentiële afzetmarkt bestaat, zijn: beenmode/bijouterie, verf en behang, sportartikelen en boeken.

Inmiddels plaatsten de winkeliers in diverse media een oproep. Daarin worden ondernemers in spe gevraagd zich te melden. De respons hierop stemt de centrummanager tevreden. Zo meldde zich een bierbrouwer die op zoek is naar een extra afzetpunt. Een vrouwelijke ondernemer liet weten een patisserie te willen openen in Leek.

 

Bron: Dagblad van het Noorden (Koos Bijlsma)