Leren faciliteren: het gemakkelijker maken voor mensen om een bijdrage te leveren

De Gebiedscoöperatie heeft voor de tweede keer de leergang Faciliteren kun je leren georganiseerd. Op 11 mei ontvingen de deelnemers hun certificaten, waarmee de regio Westerkwartier maar liefst zeven nieuwe facilitators telt! De deelnemers zijn werkzaam bij de gemeenten Leek, Marum en Zuidhorn, Onderwijsgroep Noord en Noorderlink Academy. Het is de bedoeling dat de kersverse facilitators ook elkaar zullen ondersteunen met hun nieuw opgedane kennis.

Deze tweede leergang is gestart in november 2016 en vond plaats op diverse locaties in de regio. Door het organiseren van deze leergang zorgt de Gebiedscoöperatie ervoor dat er meer mensen in de regio op een interactieve manier belanghebbenden kunnen betrekken bij het oplossen van vraagstukken. Door deze aanpak komen we makkelijker tot betere en gedragen oplossingen. Daarnaast bevordert deze leergang de samenwerking tussen de verschillende deelnemende organisaties. Directeur Hans Bergsma heeft zowel de aftrap als de afsluiting van de leergang als vertegenwoordiger van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier bijgewoond.

Deelnemers Agnes van Ulsen, Bouber Schuil, Hissy Brouwer, Marjolein van Schoonhoven, Mariëlle van der Veen, Stein van Berkel en Susanne Zijlstra met Yvonne Lemmens en Annet Noordik.

De leergang werd verzorgd door Yvonne Lemmens en Annet Noordik van bureau Hartelijk Gefaciliteerd, die het volste vertrouwen in de nieuwe facilitators: ‘Het is een creatieve, enthousiaste groep.  Ze zijn echt gegroeid in hun rol en passen wat ze tijdens de leergang geleerd hebben nu al toe in hun eigen werk. Faciliteren gaat over hoe je samenwerking kunt verbeteren tussen verschillende groepen. De verbinding die daarvoor nodig is werd binnen de groep ook al gemaakt. Je ziet echt al communityvorming bij de facilitators, die kunnen in de toekomst gebruik maken van elkaars kennis. Bij deze groep zagen we bijvoorbeeld dat leden van de verschillende gemeenten die straks allemaal samen zullen gaan in de gemeente Westerkwartier elkaar al leren kennen, al een netwerk creëren.’

 

 

 

 

Ook enthousiast geworden over Faciliteren kun je leren? Bij voldoende belangstelling zal er een derde leergang worden georganiseerd.

                                      Registreer je belangstelling voor de leergang