Lonneke Hoekstra – Afstudeerster

Lonneke studeert Bedrijfskunde MER (Management Economie en Recht) aan het instituut Bedrijfskunde van de Hanzehogeschool te Groningen. Bij de Gebiedscoöperatie Westerkwartier is ze aan het afstuderen binnen het thema verticale landbouw.

 

Lonneke aan het woord:

Voor mijn afstuderen wilde ik graag onderzoek doen naar verticale landbouw en de mogelijkheden daarin binnen Nederland.  Verticale landbouw is een nieuwe manier van landbouw waarbij er in een gesloten systeem de optimale leefomgeving voor bepaalde groenten en kruiden wordt gecreëerd. Door controle te houden over o.a. klimaat, lichtintensiteit en voedingsstoffen kan er 10 tot 100 maal efficiënter geproduceerd worden. Pesticiden en bestrijdingsmiddelen zullen niet meer nodig zijn omdat, door het gesloten systeem, ziektes en insecten buiten blijven. Dit levert uiteindelijk een schoon, biologisch en duurzaam geproduceerd product op.

Mijn plan is om een eigen bedrijf op te starten die zich daarin specialiseert; De Verticale Boerderij. Toen ik met dit plan bij mijn stage coördinator Coen Sijtstra zat stelde hij mij voor om contact op te nemen met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Na twee zeer enthousiaste gesprekken resulteerde dit in een afstudeerstage waarbij ik onderzoek doe naar de marktmogelijkheden van verticale landbouw.

Ons gezamenlijke doel is om de mogelijkheden van verticale landbouw te verkennen. Welke opties biedt verticale landbouw voor het Westerkwartier? In hoeverre kan verticale landbouw een bijdrage leveren aan de lokale voedselproductie en werkgelegenheid? Uiteindelijk zal mijn onderzoek uit kunnen wijzen of verticale landbouw een interessante economische activiteit is voor het Westerkwartier om in te investeren.