Mondragón inspireert Groningen!

Al tientallen jaren is Mondragón in Noord Spanje een goed lopend voorbeeld voor het coöperatief werken. Er zijn honderden coöperaties opgericht die goede bedrijfsresultaten laten zien. Uitgangspunt is de verantwoordelijkheid en de solidariteit van de medewerker om een bedrijf tot een succes te maken. Het geeft werk aan duizenden Basken en de bedrijven hebben internationale vertakkingen.

 

Een bont gezelschap uit het bankwezen, ondernemers en onderwijs zijn op studiereis geweest bij de coöperatieve bedrijven in Mondragón. De reis is georganiseerd door het lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen (Hanzehogeschool) in samenwerking met Good Cause Concepts.

De studiereis dient als inspiratiebron voor dit bonte gezelschap uit de gehele provincie. Het liet de deelnemers duidelijk zien dat samenwerking intensiever moet tussen ondernemers, onderwijs en overheid binnen de diverse programmalijnen. Voor de Gebiedscoöperaties in Oost & Zuid Groningen is dit een belangrijke stap voor de verdere uitvoering van de programma’s rond innovatie, werk en maatschappij.

Het lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier proberen andere coöperaties te inspireren en daarnaast een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van coöperaties in de provincie Groningen. De studiereis naar Mondragón was absoluut de moeite waard binnen deze ontwikkeling; “Samen werken aan een sterke regio!”