De Gebiedscoöperatie inspireert!

Wat een mooie ontwikkelingen zo kort voor de zomer. De rundvleescoöperatie begint nu echt vorm te krijgen. Vele enthousiaste ondernemers en organisaties die echt een bijdrage willen leveren. Super!
Ook de ontwikkelingen rondom Groeningen lopen voorspoedig. De eerste bijeenkomst voor ondernemers zit er dan ook aan te komen, namelijk op dinsdag 10 juli. Mis het niet!
In deze nieuwsbrief kun je daarnaast lezen over het afscheid van Wim Cnossen, een terugblik op het symposium over de verwaarding van gras & arbeidspools: werk voor de toekomst.

Met coöperatieve groet,
Hans Bergsma
Directeur Gebiedscoöperatie Westerkwartier


Afscheid Wim Cnossen

Op dinsdag 12 juni nam Wim Cnossen afscheid van Terra MBO Groningen en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.
Wim was meer dan 10 jaar directeur van Terra MBO Groningen. In die periode zette hij zich onder meer in voor het invoeren van het Regioleren en de samenwerking van onderwijs, ondernemers en overheid, de zogenaamde triple helix.
In december 2013 was Wim namens Terra medeoprichter van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. In het bestuur van de coöperatie vervulde hij vanaf de oprichting de functie van penningmeester.

Lees meer >>


De Rundvleescoöperatie krijgt steeds meer vorm

Op maandag 18 juni vond er een bijeenkomst plaats in het dorpshuis van Noordwijk over de rundvleescoöperatie. De werkgroep presenteerde haar eerste plannen aan een vijftiental geïnteresseerde veehouders uit de regio. Met een rundvleescoöperatie willen we op een duurzame wijze vlees produceren in en voor de regio, het landschap beheren en een plus realiseren voor alle schakels in de keten.

De koeien lopen zoveel mogelijk in natuurgebieden voor de beweiding en deze worden tevens gebruikt voor de ruwvoedervoorziening. Wat betreft de dieren wordt gedacht aan kruislingdieren van melk- en vleesrassen, mogelijk vleesrassen en uitstoot van koeien uit de melkveehouderij. Het opfokken en verwerken gebeurt regionaal, met ondernemers in de regio en afzet binnen een straal van ca. 50 km.

Lees meer >>


Ondernemers in Zuid-Groningen en Noord-Drenthe opgelet!

Groeningen ontstaat!
Bent u ondernemer op het gebied van horeca, toerisme
& recreatie of voedsel & landbouw?
Groeningen biedt kansen! Groeningen is de natuurlijke achtertuin van de stad. Vanaf de Grote Markt, via Marum, het Leekstermeer, Paterswoldsemeer en Zuidlaardermeer naar het Roegwold. Groeningen is de schakel tussen mens, cultuurhistorie en natuur. Groeningen heeft veel kansen voor gezond leven, betekenisvol ondernemen en geweldige belevenissen in de natuur.
Dinsdagavond 10 juli is de eerste gezamenlijke bijeenkomst tussen ondernemers in het gebied. Meld je aan en denk mee over de mogelijkheden in Groeningen. Eten en drinken wordt voorzien. Klik op de buttons voor meer informatie over onder andere het programma en om je aan te melden.

Aanmelden voor de bijeenkomst


Groen! Wat je allemaal wel met gras kan doen: op naar een coöperatieve businesscase

Gras: velen kennen het tot nu toe alleen nog slechts als afvalstroom, maar met de moderne technologie en gedachten over een ‘biobased economie’ hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Vanuit ons lid Staatsbosbeheer kwam de vraag wat er eigenlijk allemaal nog meer met gras te doen is.

Studenten van het instituut voor Life Science & Technologie van de Hanzehogeschool zijn daar het afgelopen half jaar druk mee aan de slag gegaan. Al snel bleek er van alles mogelijk: van papier tot afbreekbaar plastic, je kon het zo gek niet verzinnen of het was wel van gras te maken.

Reden te meer voor de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, Staatbosbeheer en het Kenniscentrum Biobased Economy van de Hanzehogeschool om de handen ineen te slaan en een symposium te organiseren rondom dit thema. Onder bezielende leiding van Gerda Elema (Hanzehogeschool) werd kwamen op 13 juni in de Onlanderij in Eelderwolde de grote experts op het gebied van grasverwaarding aan het woord.

In bleken de mogelijkheden eindeloos: gras voor eiwitproductie, gras voor bouwmateriaal. In het hele land zijn al geweldige initiatieven ontplooit. Toch blijkt een echt businessmodel nog een lastig verhaal.
De komende maanden zal de Gebiedscoöperatie in samenwerking met het Lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen onderzoek gaan doen naar het maken van een coöperatieve businesscase rondom gras. Wat als we alle partijen met veel gras en maaisel samenbrengen en samen werken aan de verwaarding: wat zou dit betekenen voor de regionale economie?

Bent u geïnteresseerd geraakt om betrokken te worden in dit proces, meld u dan via info@gcwk.nl.


Arbeidspools: werk voor de toekomst

Hierbij nodigen we u van harte uit voor een bijeenkomst om kennis te maken met de kansen van arbeidspools en eventuele andere samenwerkingsvormen in het Westerkwartier voor het MKB (met name interessant voor MKB met minder dan 250 werknemers).

Datum en tijd: donderdag 5 juli 2018 (09:00-11.00 uur)
Plaats: Gebiedscoöperatie Westerkwartier (Industrieweg 5, 9804 TH Noordhorn)
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier wil de komende tijd meerdere arbeidspools opzetten in het Westerkwartier om zo het MKB te ontzorgen, meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren, werk te flexibiliseren en pieken en dalen op te vangen en duurzame inzetbaarheid en SROI te bevorderen.
“een arbeidspool is een middel om werk anders te organiseren. Via de arbeidspool kunnen banen worden gecreëerd die meetellen voor de Wet Banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten en voor het voldoen aan social return voorwaarden in aanbestedingen.”
Zo werken we samen met ondernemers en de Hanzehogeschool, Lectoraat Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt en Lectoraat Human Capital, aan een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt voor en door de regio.

Bekijk de volledige uitnodiging via onderstaande button of op de website.
Aanmelden kan via t.boere@gcwk.nl.

Bekijk de uitnodiging