Samen werken aan een inclusief Westerkwartier!

De programmalijn Westerkwartier inclusief begint steeds meer vorm te krijgen. Er sluiten steeds meer bedrijven, studenten & specialisten aan. Workcept is 1 van de pijlers van deze programmalijn; werken aan een mooiere, socialere en economisch sterkere streek!

De afgelopen weken hebben we ook meerdere nieuwe partners mogen verwelkomen. Waaronder een strategisch partner; de Rabobank Noordenveld West Groningen. Welkom!

We hebben onlangs ook een nieuw item gepresenteerd op social media & de website: de mensen van de coöperatie. Laat je ook inspireren en motiveren! Maak je nog geen deel uit van de coöperatie? Maar heb je wel interesse? Loop dinsdag of woensdag eens binnen in Noordhorn, en raak geïnspireerd!

In deze nieuwsbrief kun je daarnaast lezen over Serious Gaming, regionale voedselketens, het Middag-Humsterland, Workcept, een bijeenkomst over de subsidieregeling leefbaarheidsprojecten & het Let’s Gro Festival in Zuidhorn!

Met coöperatieve groet,

Hans Bergsma
Directeur Gebiedscoöperatie Westerkwartier

 


De Gebiedscoöperatie verwelkomt 4 nieuwe partners!


De afgelopen maand hebben we binnen de Gebiedscoöperatie 4 nieuwe leden mogen verwelkomen.

De Rabobank Noordenveld West Groningen is sinds eind oktober Strategisch Partner. We gaan voornamelijk samenwerken op het gebied van talentontwikkeling van jongeren en de regionale voedselketens.

 

 

We zijn ook erg blij met onze nieuwe regio partners, die allen een interessante & waardevolle toevoeging zijn binnen de Gebiedscoöperatie Westerkwartier:
Kredietunie Westerkwartier
Countryside Tours Groningen
Inclusie Noord

 

 

Wilt u met uw bedrijf ook lid worden van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier of meer informatie krijgen over de mogelijkheden? De koffie staat altijd klaar! Een afspraak kun je aanvragen via info@gcwk.nl of 0594-726002.


De mensen van de coöperatie!

De mensen van de Coöperatie! Ons twee wekelijkse item op Facebook en onze website. Mensen die een connectie hebben met de Gebiedscoöperatie komen aan het woord. Zoals; werknemers, leden en bedrijven & instellingen die een rol spelen binnen projecten. Wat is hun connectie met de coöperatie en het gezamenlijke doel.

De eerste 3 mensen zijn al aan het woord geweest. Afgelopen week was dat Helena Hartholt – Buro Troje.

Helena aan het woord: “Ons gezamenlijke doel is om het Westerkwartier inclusief te maken. Zodat alle inwoners van het Westerkwartier vanzelfsprekend mee kunnen doen en bijdragen aan de samenleving. Waarbij we kijken naar de mogelijkheden, talenten en wensen van alle mensen en hoe we met elkaar belemmeringen in het Westerkwartier kunnen opheffen.”  Lees meer >>


Serious Gaming is hot!

Daarom gaan bedrijfseconomie studenten Joshua Pie & Rene Bouma voor de Gebiedscoöperatie Westerkwartier onderzoeken hoe Serious Gaming ingezet kan worden voor het begeleiden en faciliteren van processen rond gebiedsontwikkeling.
Volgens recent onderzoek heeft gamification zelfs de potentie als het om verandermanagement gaat een megatrend te worden. Ook binnen de (semi-) publieke sector wordt gamification steeds vaker omarmd, bijvoorbeeld voor het realiseren van veranderdoelstellingen. Lees meer>>


Programmalijn Sociaal Domein: Westerkwartier Inclusief

Zoals eerder beschreven is er sinds kort een nieuwe programmalijn rondom het sociale domein binnen de Gebiedscoöperatie. Zo’n 35 studenten doen onderzoek naar diverse onderwerpen gericht op inclusieve arbeidsmarkt, alternatieve financieringsvormen en coöperatief denken en doen. In elke nieuwsbrief zullen we een van deze onderdelen nader belichten.

Inclusieve arbeidsmarkt
Het werken aan een inclusieve arbeidsmarkt is voor de Gebiedscoöperatie van belang om de economie in het Westerkwartier op een innovatieve, inclusieve en duurzame manier te stimuleren. Een inclusieve arbeidsmarkt is zo ingericht dat iedereen door middel van betaald werk optimaal kan participeren en bijdragen aan de samenleving.

Workcept
Onder de werknaam Workcept wil de Gebiedscoöperatie hier het verschil in gaan maken. Dit betekent concreet: werken aan een mooiere, socialere en economisch sterkere streek. Werkgelegenheid is in deze ontwikkeling immers een bepalende factor. Door middel van onderzoek worden mogelijkheden van Workcept in het Westerkwartier verder in beeld gebracht en verkend. Lees meer >>


Structurele samenwerking regionale voedselketen

We hebben in vorige nieuwsbrieven al geschreven over onze activiteiten voor herstel en vernieuwing van de regionale voedselketen. We gaan hiermee bezig omdat de werkgelegenheid in de landbouw in de komende decennia drastisch afneemt. Toch zijn er kansen voor innovatie en nieuwe werkgelegenheid als we regionale verwaarding opnieuw stimuleren.

Waarom gaan we niet produceren voor de eigen regio en samen een alternatief ontwikkelen voor het huidige model? Juist hier liggen kansen voor nieuwe regionale mkb-bedrijvigheid. In de ambachten die we al kennen, maar ook in de innovatieve verwerking die we nog niet kennen maar wel nodig hebben. Gezonde en lekkere vleesvervangers, bijvoorbeeld uit peulvruchten. Eiwitrijke producten ter ondersteuning van spiertraining voor ouderen. Of maaltijden met producten die mensen voor en na operaties helpen aansterken.

 

Wat is daarvoor nodig? Een duurzame landbouw, een voedselsysteem dat zuinig en efficiënt omgaat met grondstoffen, energie, water en mineralen en een circulaire voedselketen met toegevoegde waarde voor de regio, de ​producent en consument.

Daarnaast veel nieuwe kennis, nieuwe opleidingen, nieuwe bedrijven en nieuwe investeringen in verwerkingsfabrieken en -machines. Dit gaat je niet lukken met individuele initiatieven op lokaal niveau. We zetten daarom de stap naar het regionale niveau. Zoals je misschien weet doen we dat met een regionale coalitie maar ook in een Europese samenwerking in het project REFRAME. Lees meer >>


Middag-Humsterland energieneutraal met behoud van het nationale landschap?

Bewoners, duurzaamheidsinitiatieven, onderzoekers en studenten willen Middag-Humsterland energieneutraal gaan maken.

Het Middag-Humsterland is de laatste tijd volop in het nieuws. In samenwerking met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier heeft een groep van 70 bewoners, ondernemers en experts een visiedocument opgesteld. Een van de speerpunten waarmee men in de toekomst meer bezig willen is de energietransitie naar duurzame energie in het gebied. Om dit te realiseren is een zo breed mogelijke werkgroep in het leven geroepen met vertegenwoordigers van o.a. Humsterland Energie, Niehove Duurzaam, Collectief Groningen West, LTO, een bodemdeskundige en een architect. Lees meer >>


Per direct volop uitdagende afstudeeropdrachten en stages!

Ben je op zoek naar een uitdagende stageplek of afstudeeropdracht in een innovatieve omgeving? Geïnteresseerd in een duurzame economie, die de regio versterkt? Wil je met ondernemers onderzoek doen naar duurzame businessmodellen in de circulaire economie.
Of wil je werken aan het innoveren van het sociale domein met als doel een inclusieve maatschappij, waarin iedereen mee mag doen en niemand aan de zijlijn staat. De woningmarkt toegankelijk houden voor een ieder? Meedenken over maatschappelijke woonoplossingen in leegstaand vastgoed of onderzoek doen naar gezond voedsel in regionale voedselketens?

Of gaat je interesse uit naar social impact bonds, serious gaming, verticale landbouw, gebiedsontwikkeling, natuur inclusieve landbouw, regiomarketing, communicatie, energietransitie of de inrichting van de leefomgeving?

Kijk dan op www.workcept.nl en solliciteer online. We zijn op zoek naar nieuwsgierige studenten, die houden van een uitdaging! Dit alles in de zeer inspirerende omgeving van de Gebiedscoöperatie, dé netwerkorganisatie die alle sectoren in de regio verbindt. We hebben voor elke opleiding een passende opdracht.