De Gebiedscoöperatie krijgt Europese erkenning!

November is een hele bijzondere maand voor de Gebiedscoöperatie. We zijn door Eurada, een Europees netwerk voor economische ontwikkeling, aangewezen als meest innovatieve instrument voor regionale ontwikkeling. Daar zijn we toch best wel een beetje trots op. Afgelopen woensdag hebben gedeputeerde Henk Staghouwer en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij het rapport in Brussel in ontvangst genomen.

In deze nieuwsbrief kunt u daarnaast lezen over het unieke ’t kon minder diner, een REFRAME-bijeenkomst in Zweden en de fotowedstrijd in de bibliotheek in Grootegast.

Met coöperatieve groet,
Hans Bergsma
Directeur Gebiedscoöperatie Westerkwartier


Gebiedscoöperatie Westerkwartier krijgt Europese waardering en erkenning!

De Gebiedscoöperatie is door EURADA, een Europees netwerk voor economische ontwikkeling, uitgeroepen als hét voorbeeld voor 28 Europese landen hoe regionale economische ontwikkeling van onderop tot stand komt.

Dat we als Gebiedscoöperatie uitgekozen zijn is heel bijzonder. Er ging een strenge selectie door EURADA aan vooraf. Daarbij werd onder andere gekeken naar innovatief vermogen, overdraagbaarheid, duurzaamheid, impact op de regio en het samenwerken door meerdere stakeholders. Uiteindelijk zijn er maar twee “best practices” op het gebied van innovatie uitgekozen. De andere is een stedelijk project in Boedapest.  Lees meer >>


Uitreiking in Brussel 

Gedeputeerde Henk Staghouwer en Europarlementariër Lambert van Nistelrooij nemen op woensdag 28 november rapport Eurada in ontvangst, ‘Best practice innovatie in Europa’ Gebiedscoöperatie Westerkwartier! Onder toeziend oog van directeur Hans Bergsma!


’t kon minder, in bruisend Westerkwartier!

De gemeente Grootegast en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier kijken terug op een succesvol diner waar ondernemers, onderwijs, onderzoek, overheid en omgeving nieuwe verbindingen leggen en elkaar inspireren!

Het diner was een combinatie van smaakvolle regionale gerechtjes en interessante sprekers. Deze waren uiteraard perfect op elkaar afgestemd. De bediening gedurende deze avond was een mooie match tussen jong en oud.

Regionaal voedsel verbindt
Na de opening, waar Wethouder Elly Pastoor een aantal belangrijke zaken onder de aandacht bracht, zoals; “gezond voedsel, bewegen voor iedereen. Ook ervoor zorgen dat dit voor mensen met een smalle beurs bereikbaar is”, werden al snel de eerste verbindingen gelegd en bestaande verbindingen toegelicht.

Lees meer over deze unieke avond >>


Gebiedscoöperatie in Zweden voor REFRAME-bijeenkomst

Namens de Gebiedscoöperatie waren Hans, Frans en Maarten aanwezig bij een REFRAME-bijeenkomst in het Zweedse Skövde. Deze drie dagen stonden in het teken van kennisuitwisseling, samenwerken en een kijkje in de keuken bij de Zweedse ‘best practices’ op het gebied van de regionale voedselketen.

Zo hebben we de supermarkt Maxi bezocht waar ze een groot aanbod hebben aan regionale producten. Daarnaast zijn we rondgeleid door een verticale boerderij, die de lokale restaurants voorziet van, onder ledlampen groot geworden, kiemgroenten.

Lees meer >>


Voor alle ‘best practices’ in REFRAME:Online Resource Centre

Voor aanmelden REFRAME-nieuwsbrief: REFRAME-nieuwsbrief

Voor het volgen van REFRAME op Facebook: REFRAME Facebook


Fotowedstrijd Voeding

In het kader van Nederland Leest met als thema Voeding is er een Fotowedstrijd georganiseerd in samenwerking met de Bibliotheek Grootegast. De 10 mooiste foto’s zijn van donderdag 29 november tot en met zaterdag 8 december te zien in de bibliotheek.

Op maandag 3 december om 13.00 uur wordt bekend gemaakt wie de winnende foto heeft gemaakt. De jury bestaat uit:

  • Elly Pastoor, wethouder gemeente Grootegast
  • Hans Bergsma, Gebiedscoöperatie Westerkwartier
  • Peter Doorn, Biblionet Groningen