De Gebiedscoöperatie…
in de spotlight!

Wat een mooie stappen zijn er gezet in oktober! De Gebiedscoöperatie Westerkwartier blijft niet onopgemerkt. Zowel in de regio als ver daarbuiten! In de Elsevier – bestemming Groningen staat een mooi stuk over de Gebiedscoöperatie. Lees het volledige artikel in deze nieuwsbrief, zeker de moeite waard.
Ook delen we regelmatig onze ervaringen en ideeën met anderen, zoals bij de bijeenkomst Goud Geluk. Want, samen meer Westerkwartier!
In deze nieuwsbrief kunt u daarnaast lezen over het bezoek van de Statenfractie GroenLinks aan de Gebiedscoöperatie, het bezoek aan Peebos door studenten Sociaal Domein & ’t-kon-minder diner.

Met coöperatieve groet,
Hans Bergsma
Directeur Gebiedscoöperatie Westerkwartier


Statenfractie GroenLinks op de thee bij de Gebiedscoöperatie

17 oktober ontving de Gebiedscoöperatie Westerkwartier de Provinciale Statenfractie van GroenLinks. Dat deden we in de door herfstzon verwarmde theetuin van Peebos, waar Gebiedscoöperatie-leden Staatsbosbeheer en De Zijlen dagelijks groen en zorg op een bijzondere manier met elkaar verbinden. In het groen werd GroenLinks bijgepraat over de geschiedenis, huidige activiteiten en nieuwe plannen van de Gebiedscoöperatie, op onder andere de gebieden voedsel en circulaire economie. Dit past goed bij wat wij belangrijk vinden, aldus een fractielid van GroenLinks.


Studenten Sociaal Domein bezoeken Peebos


Een dozijn studenten die in de Innovatiewerkplaats van de Gebiedscoöperatie onderzoek doen binnen het sociaal domein, brachten woensdag 17 oktober een werkbezoek aan Peebos. Peebos, bij Opende, wordt beheerd door Gebiedscoöperatielid Staatsbosbeheer.

De komende tijd worden de activiteiten uitgebreid, te beginnen met de bouw van een multifunctioneel Leer-Werk-Zorg-Innovatie centrum. Het is de bedoeling dat vanuit Peebos meer mensen zinvol aan het werk gaan. Daarbij komt er extra aandacht voor opleiding en doorstroming naar regulier werk. De Gebiedscoöperatie, Staatsbosbeheer, Gemeente Grootegast, Dolmans Landscaping Services, De Zijlen en Landschapsbeheer Groningen werken hierin samen. Een deel van de bij het bezoek aanwezige studenten is bezig met onderzoek om de uitwerking van de plannen te ondersteunen.

Lees meer >>


Mooie publicatie over de Gebiedscoöperatie!

Bovenstaande publicatie stond op 23 oktober in de Elsevier, bijlage Bestemming Groningen.
“Hoe de Gebiedscoöperatie zoekt naar innovatieve manieren om landbouw en natuur met elkaar te verenigen.”


Goud Geluk in het Westerkwartier

Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn, als het maar impact heeft: Van klein geluk naar grote impact. Onder de noemer Goud Geluk organiseerde de gemeente Zuidhorn 1 november in het kader van festival Let’s Gro het evenement ‘Goud Geluk: Goed idee? Doe er wat mee!’ over de betekeniseconomie.

Fred Stol, Wethouder Kennis & Innovatie van de gemeente Zuidhorn pleitte voor ‘Vooruit naar vroeger, met de technieken van nu’: de op coöperatie gebaseerde sociale economie van vroeger – waar mensen elkaar nog kenden – vertalen naar nu, met de technieken van deze tijd. Hij gaf een inkijkje in de initiatieven van de gemeente Zuidhorn op dit gebied. ‘We spreken niet meer van producten, maar van verbinden’.

Dorpstuun wint prijs
De mensen met de beste ideeën (beoordeeld op haalbaarheid, bijdrage aan een groter geheel en impact) konden een prijs winnen. Ciska Bos van de Dorpstuun in Grootegast, een project dat door de Gebiedscoöperatie ondersteund wordt, won de derde prijs.

Lees meer over het evenement “Goud Geluk” >>


’t-kon-minder diner Grootegast!

Eind november is er een bijzonder diner in woonzorgcentrum Het Hoge Heem te Grootegast.

’t-kon-minder diner
Een titel om over na te denken! Deze Groningse uitdrukking staat voor “het gaat goed”. Tijdens het diner willen de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de gemeente Grootegast laten zien hoe het gaat met de ontwikkelingen rondom voedsel. De titel van het diner verwijst daarnaast ook naar:

  • het verminderde aantal toevoegingen in het voedsel;
  • de verkorte voedselketen, minder schakels;
  • het goede voedsel dat we gaan aanbieden.

Tijdens dit diner zijn er genodigden en sprekers van de vijf O’s: overheden, ondernemers, onderwijs, onderzoekers en omgeving. We willen dat de genodigden naast een heerlijke maaltijd van regionale producten, ook gevuld worden met nieuwe ideeën en contacten. Hierdoor kunnen er nog meer verbindingen worden gerealiseerd, waardoor de regio wordt versterkt.

“De uitnodigingen voor ’t-kon-minder diner zijn op persoonlijke titel.” Uiteraard informeren we iedereen over de uitkomsten van het diner en de daaruit vloeiende vervolgstappen.