De Gebiedscoöperatie…
voor de regio, door de regio!

We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in het opbouwen van nieuwe netwerken rond thema’s die voor onze regio belangrijk zijn. Met subsidies hebben we nieuwe ideeën en projecten kunnen testen en uitvoeren. Hier gaan we natuurlijk mee door maar we zijn ook in een nieuwe fase terecht gekomen. Op verschillende terreinen zijn we in gesprek met partijen die samen met de Gebiedscoöperatie nieuwe activiteiten en bedrijven willen opzetten. Voorbeelden hiervan zijn de bouw van de innovatieboerderij en de bouw van een regionale voedselketen. Het is een spannende ontwikkeling waarover ik de komende maanden meer informatie hoop te kunnen geven.

Los van bovenstaande ontwikkelingen is het in Noordhorn weer een komen en gaan van ondernemers, ambtenaren, burgers en studenten in hun gezamenlijke zoektocht op zeer diverse onderwerpen. In deze nieuwsbrief wordt u weer op de hoogte gebracht van enkele ontwikkelingen. Ik wens één ieder veel leesplezier.

Met coöperatieve groet,
Hans Bergsma
Directeur Gebiedscoöperatie WesterkwartierOnderwijs op een andere manier positioneren

De afgelopen jaren hebben we met onze partners Terra, Hanzehogeschool Groningen en partners in Zweden en België druk gewerkt aan een project waarin we het onderwijs op een andere manier positioneren. Dit doen we onder andere via onze Innovatiewerkplaatsen. Meer weten hoe we dit hebben gedaan? Kijk dan op de speciale site over dit project.

 


Samen met het onderwijs een regionale voedselketen ontwikkelen

Binnen het programma Regionale Voedselketen zijn we met tal van zaken bezig. Dit doen wij niet alleen, maar met vele partners uit de regio. We verbinden het onderwijs met de praktijk, waardoor dit meer op elkaar aansluit, en proberen met behulp van het onderwijs de praktijkdoelen in de regio te behalen. Het is een win-win situatie.

Momenteel lopen er nog afstudeeronderzoeken binnen de onderwerpen verticale landbouw, businessmodel voor een maaltijdenfabriek en het duurzamer verwaarden van meststoffen. Ook staan er nog enkele vacatures open voor afstudeeronderzoeken:

Natuurvleescoöperatie:

  • Proces – en organisatieplan
  • Ontwerper logo + huisstijl
  • Marketingplan

Overig:

  • Marketingconcepten innovatieve gezonde snack
  • Marketingconcepten regionale maaltijdenfabriek
  • Businessplan Dorpstuun Grootegast
  • Impactonderzoek voedselconcepten

Klik op de titel van de vacature en u wordt doorgelinkt naar de vacature op onze vacaturewebsite Workcept.nl.

Wilt u aanhaken bij een project of heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Maarten Groeneveld (m.groeneveld@gcwk.nl)Kick-off nieuwe lichting afstudeerders

12 september was de kick-off van onze nieuwe lichting afstudeerders. Samen inspiratie opdoen & contacten leggen.
Daarnaast ook de start van een intensievere samenwerking tussen de verschillende Innovatiewerkplaatsen in de regio! Namelijk; Groeningen, Oost-Groningen & het Westerkwartier!

Wij wensen alle afstudeerders veel succes de komende periode!


Bezoek uit Belgie: Werkbezoek Hogeschool Vives (West-Vlaanderen)

Op maandag 27 augustus bracht een groep werknemers van Hogeschool Vives een bezoek aan de innovatiewerkplaats van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Dit bezoek maakte deel uit van een meerdaags bezoek aan de Hanzehogeschool. De bezoekers waren vooral geïnteresseerd in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de innovatiewerkplaats, en hoe je de daarvoor benodigde verbindingen legt en behoudt. Vives kent een Zorglab en een Maaklab. Grootste verschil is dat bij Vives het initiatief vanuit het onderwijs komt, waar bij de Gebiedscoöperatie het initiatief vanuit het bedrijfsleven komt.

Theo Bos van de Hanzehogeschool vertelde over de opzet en achterliggende gedachte van innovatiewerkplaatsen. Het is de bedoeling dat in 2020 alle studenten aan de Hanze tijdens hun studie minimaal één keer onderzoek doen in een innovatiewerkplaats. De bezoekers kregen een inkijkje in de lopende projecten van de gebiedscoöperatie op het gebied van onder andere voedsel (regionale voedselketens) en het sociaal domein (o.a. zorgcoöperaties, inclusieve arbeidsmarkt en healthy ageing).


Inclusief werken in het Westerkwartier

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier wil de komende tijd meerdere arbeidspools opzetten in het Westerkwartier om zo het MKB te ontzorgen, meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren, werk te flexibiliseren en pieken en dalen op te vangen en duurzame inzetbaarheid en SROI te bevorderen.

Zo werken we samen met ondernemers en de Hanzehogeschool (Lectoraat Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt en Lectoraat Human Capital), aan een duurzame en inclusieve arbeidsmarkt voor en door de regio.

Lees ook over de bijeenkomst van 5 juli, is er behoeft aan arbeidspools? >>


Werelds denken – Regionaal produceren, verwerken & afzetten!

Samen met de REFRAME partners in delen van België, Denemarken, Duitsland, Nederland en Zweden werken we ernaar toe om een gezonde regionale voedsel economie te creëren. Een goede match tussen vraag en aanbod in de regio, innovatieve MKB’s en betrokken consumenten. In andere woorden, werelds denken, maar regionaal werken. Dit is wat de REFRAME partners doen, gesteund door de Interreg North Sea Region.

Lees het volledige bericht met meerdere updates >>