Pionierscafé in Zuidhorn

Op 4 april organiseerden de Gebiedscoöperatie Westerkwartier en de Rabobank Noordenveld West Groningen een inspirerend Pionierscafé over nieuwe ontwikkelingen in de agri-food sector. Producenten, verwerkers, retailers en onderzoekers, al met al goed 50 mensen, kwamen bij elkaar om kennis te delen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Dit sluit helemaal aan bij het Europese EU-programma REFRAME, waarin de Gebiedscoöperatie met haar partners in Duitsland, België, Denemarken en Zweden samenwerkt aan een nieuwe regionale voedselketen.

In het pionierscafé stonden drie enthousiaste sprekers op het programma:
Michiel Bus van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw, kortweg SPNA | Michiel nam ons mee in de praktijk van 2 proefboerderijen. Proefboerderij Kollumerwaard te Munnekezijl is vooral gericht op praktijkonderzoek op het gebied van (poot)aardappelen en suikerbieten. Op deze proefboerderij vindt zowel gangbare als biologische teelt plaats. Proefboerderij Ebelsheerd te Nieuw Beerta ligt in het Oldambt. Het praktijkonderzoek op dit bedrijf is vooral gericht op granen, koolzaad en suikerbieten. Daarnaast is in Nieuw Beerta het laboratorium gevestigd. In dit laboratorium worden aanvullende onderzoeken verricht ter ondersteuning van het praktijkonderzoek. Daarnaast kunnen belanghebbenden gebruik maken van de diensten die het laboratorium biedt: diagnostiek en kwaliteitsbepalingen, wat ook erg interessant is in de verdere ontwikkeling van de regionale voedselketen.

Lonneke Hoekstra, afstudeerder bij de Gebiedscoöperatie Westerkwartier | Lonneke doet onderzoek naar de kansen van verticale landbouw in de regio. Verticale landbouw is een nieuwe manier van landbouw waarbij er in een gesloten systeem de optimale leefomgeving voor bepaalde groenten en kruiden wordt gecreëerd. Door controle te houden over o.a. klimaat, lichtintensiteit en voedingsstoffen kan er 10 tot 100 maal efficiënter geproduceerd worden. Pesticiden en bestrijdingsmiddelen zullen niet meer nodig zijn omdat, door het gesloten systeem, ziektes en insecten buiten blijven. Dit levert uiteindelijk een schoon, biologisch en duurzaam geproduceerd product op. Een interessante optie om ook producten te kunnen aanbieden die we anders van ver weg moeten importeren. Lonneke zal op korte termijn een “proefruimte” in gebruik gaan nemen.

Hero Havenga, mede-eigenaar bij biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud en medeoprichter brouwerij Groninger | Brouwerij Groninger is opgericht in 2015. De wolf in het logo staat symbool voor de brouwerij: krachtig, sociaal, met sterk ontwikkelde zintuigen en altijd bezig om nieuwe terreinen te verkennen. Alle bieren worden eerst op kleine schaal in Groningen ontwikkeld en gebrouwen. Daarna wordt het op grotere schaal in de markt gezet. Wat maakt deze brouwerrij onder andere bijzonder? Hij maakt gebruik van producten uit de regio: de spelt, hop en vlierbloesem komen van het biologische akkerbouwbedrijf Landgoud. Ze hebben zo zelf een kleine keten gecreëerd.

Pubquiz
De avond werd afgesloten met een pubquiz over voedsel. Vragen over voedselproducenten, over de regio, over (voedsel)coöperaties en meer. De verschillende groepen (ieder met een eigen voedselthema) hebben met veel enthousiasme de vragen beantwoord. Er zat aardig wat kennis in de groep, vele goede antwoorden, soms tot op de komma. De winnaar ging naar huis met een heerlijk “fruitpakketje” van Oudebosch te Niehove.

Na de pubquiz was er nog de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn gelijk al mooie connecties gelegd, bijvoorbeeld tussen een plaatselijke bakker en het akkerbouwbedrijf Landgoud.