Staatsbosbeheer schenkt kerstboom aan Tweede Kamer

Vanaf vrijdag 12 december staat er weer een kerstboom in de hal van het gebouw van de Tweede Kamer. Staatsbosbeheer schenkt zoals ieder jaar een boom aan de huiskamer van de Nederlandse politiek. De circa 12 meter hoge fijnspar wordt vandaag gezaagd in de bossen bij Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug. Morgen brengt Staatsbosbeheer de kerstboom naar Den Haag waar de boom wordt droog geblazen, geïmpregneerd, geplaatst en versierd.

Passen en meten

De boom is ook dit jaar weer zorgvuldig door de boswachters van Staatsbosbeheer geselecteerd. De fijnspar wordt met een grote kraan in het bos ‘opgevangen’ zodat hij zo min mogelijk wordt beschadigd. Een voorbeeld is te zien in onderstaande video uit 2013. Met een grote trailer wordt de boom vervolgens vervoerd naar het centrum van Den Haag. De boom komt horizontaal de hal binnen en moet vervolgens rechtop komen te staan. Dit is vanwege de grootte en het gewicht van de boom altijd even passen en meten. Boswachter Jenny van Leeuwen: “De boom past maar net door de ingang en wordt met behulp van touwen en katrollen aan de balustrade omhooggetrokken. Gelukkig zijn er altijd aanwezigen die een handje helpen, ook journalisten, bezoekers en personeel van de Tweede Kamer.”

Jaarlijkse traditie

Deze kerstboom past bij een traditie van Staatsbosbeheer waar mensen zelf hun kerstboom kunnen zagen in het bos. Dat gebeurt jaarlijks vanaf het weekend na Sinterklaas op plekken in het land. Dit jaar bij de Schoorlse Duinen en het Kuinderbos.  Staatsbosbeheer is trots op de duurzame houtproducten die uit de Nederlandse bossen komen en plaatst deze graag eens op de voorgrond. De mooi versierde kerstboom is elk jaar weer een aandachtstrekker in de hal van de Tweede Kamer.

 

http://www.staatsbosbeheer.nl