’t kon minder, in bruisend Westerkwartier – ’t kon minder (moet) voor iedereen!

De gemeente Grootegast en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier kijken terug op een succesvol diner waar ondernemers, onderwijs, onderzoek, overheid en omgeving nieuwe verbindingen leggen en elkaar inspireren!

Het diner was een combinatie van smaakvolle regionale gerechtjes en interessante sprekers. Deze waren uiteraard perfect op elkaar afgestemd. De bediening gedurende deze avond was een mooie match tussen jong en oud.

Regionaal voedsel verbindt
Na de opening, waar Wethouder Elly Pastoor een aantal belangrijke zaken onder de aandacht bracht, zoals; “gezond voedsel, bewegen voor iedereen. Ook ervoor zorgen dat dit voor mensen met een smalle beurs bereikbaar is”, werden al snel de eerste verbindingen gelegd en bestaande verbindingen toegelicht.

Het onderwijs wil graag meer verbinding met de regio. Bert-Jan Groenewolt van Terra Oldekerk gaf aan de kinderen meer te willen leren over groen. Een eerste verbinding is gelijk gelegd met varkenshoeder Erwin Hut van Longsnout Pork. Een groeiend bedrijf waar ze naast sociaal ondernemerschap en dagbesteding ook pop-up diners organiseren. Een ideale plek voor leerlingen van Terra Oldekerk om over veel facetten in het groen te leren. Mooie match!

Ook werd er gesproken over eventuele nieuwe kansen op het gebied van voeding, nieuwe business. Plantaardige voeding is absoluut in opkomst, dit biedt kansen voor het verbouwen van (veld)bonen. Volgens Jan van Goor van de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe is het al een groot succes in Drenthe, en ook zeker een kans voor onze regio.

De natuurvleescoöperatie in oprichting kwam ook naar voren. Alex Datema, melkveehouder in Briltil vertelde hoe boeren, Staatsbosbeheer, een slachterij en de Gebiedscoöperatie Westerkwartier proberen om een regionale rundvleesketen te realiseren. Een mooi initiatief die kan bijdragen aan het herstel van de regionale voedselketen.

 

Het diner
De Culinaire Vakschool was verantwoordelijk voor het diner, Paul Rodenberg licht kort toe dat iedereen welkom is bij de Culinaire vakschool om op eensnelle, up-to-date & creatieve manier kok te worden. Zijn credo is: “We doen het samen en iedereen is gelijk”

 

Het diner bestond uit 8 verschillende gerechtjes van veelal regionale producten. Zoals nagelhout van Hotel Aduard, Mozzarella van Orobianco uit Opende, Pepers geweekt door Terra Oldekerk, Varkensvlees van Longsnout Pork, boerenkool uit het Tuuntje in Opende en ga zo maar door. Het was echt heel bijzonder!

Bijzondere locatie
Het diner vond plaats in woonzorgcentrum Het Hooge Heem te Grootegast. Een mooie locatie, waar voedsel ook een absolute bindende factor is. Mensen kunnen hier twee keer in de week komen eten tegen een kleine bijdrage. Iedereen is welkom, een mooie manier om mensen samen te brengen en eenzaamheid tegen te gaan. Ook is de intentie uitgesproken één keer in de maand een T.H.T soep te maken waarbij samengewerkt gaat worden tussen Het Hooge Heem, de Zijlen en de Woldborg.

Kortom, een avond waar volop verbindingen gelegd zijn tussen vele partijen in de regio. Ook interesse om verbindingen te leggen met andere partijen in de regio? Neem dan contact op met de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.