Wesermarsch bezoekt het Westerkwartier

Op maandag 12 februari deed de CEO van Diakonisches Werk Oldenburg, Uwe Kollmann, samen met drie werknemers, onze regio aan. Het programma bestond uit een bezoek aan de Innovatiewerkplaats in Noordhorn, de Gaveborg in Oostwold, de Hanzehogeschool in Groningen en de Innovatiewerkplaats Helpman de Wijert.

In Noordhorn kreeg de delegatie tekst en uitleg over de Gebiedscoöperatie, de Innovatiewerkplaats en het op te zetten International Business Office. Bij het International Business Office kijken we naar de exportkansen van bedrijven uit het Westerkwartier richting Duitsland en vice versa.

In Oostwold praatte een bevlogen Evert van Vliet over het ontstaan van het multifunctionele centrum de Gaveborg. In het Duitse Berne zijn ze met een soortgelijk project bezig, men kan daarom veel leren van de bevindingen in Oostwold.

Vervolgens deed de delegatie de Hanzehogeschool Groningen aan. Hier praten we over de verdere samenwerking met de Hanzehogeschool. Bijvoorbeeld door de uitwisseling van studenten en docenten.

In Innovatiewerkplaats Helpman de Wijert was er een uitleg hoe een Innovatiewerkplaats functioneert in de stad, in een wijk met al haar sociaal maatschappelijke uitdagingen.

 

Het bezoek toonde aan dat het Westerkwartier veel overeenkomsten heeft met de Wesermarsch, maar dat we over en weer nog veel van elkaar kunnen leren. Er wordt gewerkt aan een integraal programma om beide regio’s met elkaar te verbinden en economische ontwikkeling te stimuleren.

“De Gebiedscoöperatie Westerkwartier en het lectoraat Duurzaam Coöperatief Ondernemen van de Hanzehogeschool bouwen met Diakonisches Werk Oldenburg (DWO) aan een innovatiebrug tussen het Westerkwartier en het Duitse Wesermarsch. DWO is de grootste werkgever in Noordwest Duitsland op gebied van zorg, gezondheid en sociaal welzijn. DWO is geïnspireerd door onze werkwijze en wil deze leren toepassen in de Metropoolregio Bremen-Oldenburg.”