Zweedse belangstelling voor aanpak Gebiedscoöperatie Westerkwartier

Zelfs in Coronatijd komen experts en professionals naar het Westerkwartier om het concept Gebiedscoöperatie met eigen ogen te zien en te ervaren en de mensen te spreken. Deze week bezocht een groep experts uit Zweden de Gebiedscoöperatie Westerkwartier.

Kennismaken met innovatieve
De Zweden doen een tour langs innovatieve projecten in de Europese Unie. Zij werken net als het RIGHT Groningen projectteam vanuit het Interreg North Sea RIGHT project. De Hanzehogeschool en de provincie Groningen waren ook aanwezig om hun rol in de samenwerking toe te lichten.

Het doel van het bezoek was om een dieper inzicht te krijgen in de Groningse pilotactiviteiten en de impact op de regio. De eerste stop was de Gebiedscoöperatie Westerkwartier in Zuidhorn waar Hans Bergsma en het RIGHT Groningen projectteam, Hanzehogeschool Groningen en de Provincie Groningen spraken over de pilot International Business Office Supporting SMEs (IBOSS). Citaat van de Zweedse delegatie: “the concept of the Gebiedscorporatie is very interesting and could well be transferred to other regions in the North Sea Region”. De lessen die zijn getrokken uit de andere twee pilots, Green Hydrogen Booster bij EnTranCe en het scholingsprogramma RIF Gas2.0, zijn ook besproken met de Zweedse partners.

Steeds meer internationale belangstelling voor Gebiedscoöperatie Westerkwartier
Kortgeleden was er ook al een grote delegatie van 15 personen in Zuidhorn met vertegenwoordigers van Griekenland, Spanje, Ierland, Duitsland, België en Hongarije.

Inmiddels is de Gebiedscoöperatie een voorbeeld en studieobject voor diverse Europese projecten.

Al met al kijken 32 Europese regio’s naar het Westerkwartier en proberen ze te leren van de ontwikkelingen die daar lopen en vormgegeven worden.

Op de foto van links naar rechts: Hans Bergsma (GCWK), Anders Elmevik (Regio Skane), Joakim Enquist (IUC Syd), Rob Wolters (Provincie Groningen), Anja Bos (Hanze UAS), Karl Löfmark (Regio Skane), Jeltje Talen (Hanze UAS).